Miten pihasuunnittelusta tuli osa palveluitani -oma tarinani ja vinkkini sinulle
Muutimme ensimmäiseen omakotitaloomme vuonna 2015, jonka rakennutimme avaimet käteen -periaatteella. Talossa oli hieman alle 100m2 ja tontti oli talon kokoon nähden nykyaikana suuri, 1040m2. Pakettiin kuului nurmikon kylväminen, mutta muuten pihan laittaminen jäi meille. Koska talo valmistui meidän osalta ilman suuria ponnisteluja, jäi pihatöihin intoa ja energiaa senkin edestä. Alusta asti periaatteemme oli rakentaa pihaa omin käsivoimin ja "nollabudjetilla". Toki pihaan aina euroja kuluu, mutta päätimme tehdä hankintoja pikkuhiljaa mahdollisuuksien mukaan ja hyödyntää mahdollisimman paljon käytettyä tavaraa, 2-laatua ja alennusmyyntejä.
Koska itse omaan hyvän visuaalisen silmän ja puolisoni on maanrakennus-insinööri, huomasimme pian innostuvamme pihan suunnittelusta vielä enemmän, kuin osasimme arvatakaan. Toiminnan ihmisinä tartuimme nopeasti myös lapioon, emmekä jääneet odottelemaan ideoiden toteutusten kanssa.
Pääsimme muuttamaan uuteen kotiin vuoden 2015 toukokuun lopulla ja ensimmäisen kesän käytimme siihen, että saamme nurmikosta vahvan pohjan pihallemme. Tämä tarkoitti sitä, että herkässä kasvuvaiheessa olevalla nurmikolla ei saanut kävellä muuta kuin puolisoni, joka jaksoi sitkeästi kastella nurmikkoa koko ensimmäisen kesän ajan. Tämä kyllä kannatti, koska nurmikosta tuli pihamme kruunu. Se oli tasaisen tuuhea ja kauniin vihreä.
Nurmikon kasvua odotellessa oli hyvää aikaa tehdä hieman tarkempia suunnitelmia pihalle. Tässä vaiheessa emme vielä arvanneet, miltä piha tulisi kokonaisuudessaan näyttämään tulevien vuosien aikana, koska alkuperäiset ajatukset pihan ilmeestä olivat aika maltilliset. Tärkeimmät asiat olivat pihavarasto ja pergola, sekä muutama omenapuu ja marjapensas. Asuimme tässä kodissa melkein 10 vuoden ajan ja joka vuosi teimme pihalle jonkun isomman projektin alue kerrallaan. Näistä alueista kerron vielä erikseen tarkemmin lisää myöhemmin. Tässä kuitenkin muutamia kuvia, millaiseksi pihapiirimme muodostui näiden vuosien aikana.
Uuden pihan suunnitteluvinkit:
- Tee pohjapiirros tontin rajoista ja rakennuksista mittakaavassa. Apua saat talon piirustuksista. Muista merkitä myös alue ainakin 4 metriä tontin rajasta. Tämä on yleensä rakennusmääräysten mukainen etäisyys rajasta, jolle saa rakentaa riippuen rakennusoikeudestasi ja ellei kaavassa ole muuta määrätty. Jos olet epävarma, tarkista tiedot kuntasi rakennusvalvonnasta.
- Hahmottele pihan suuret linjat pohjapiirustukseen mittakaavassa. Esimerkiksi pergola, pihavarasto, leikkialueet, hyötypuutarha, sekä isommat puut ja pensaat. Ota huomioon se, että monet kasvit, kuten omenapuut ja marjapensaat kasvavat melko isoiksi lajikkeesta riippuen. Valitse tällaiset kasvit huolella kasvuympäristöön sopivaksi. Esimerkiksi marjapensaita on saatavilla nykyään jopa rungollisena pikkupuuna, mikä sopii hyvin pienempään pihaan vaikkapa ruukkuun tai muiden istutusten joukkoon!
- Huomioi naapurit! Tämä asia kannattaa pitää mielessä kahdesta eri syystä. Jos istutat tai rakennat jotain lähelle rajaa, on hyvä keskustella suunnitelmista rajanaapurin kanssa etukäteen. Toinen tärkeä syy on se, että istutuksilla ja piharakennuksilla saat tehtyä pihallesi yksityisyyttä helposti. Saat hyvin näkösuojaa, kun sijoitat ne sopiviin paikkoihin.
- Anna nurmikon kasvaa rauhassa ja valitse siihen kestävä ja kasvuolosuhteisiin sopiva nurmikonsiemenseos. Apua valinnassa saat myymälän asiantuntijalta. Älä tallo turhaan nurmikkoa herkässä kasvuvaiheessa ja muista hyvä kastelu. Tähän kannattaa todella panostaa, niin jatkossa pääset helpommalla!
- Tee pihastasi helposti huollettava rajauksilla. Hyödynnä esimerkiksi Facebook-ryhmien kierrätysmateriaalit, kuten vanhat tiilet ja pihakivet tai tutki lähistöllä olevien myymälöiden poistotuotteet. Rajaukset tekevät pihasta viimeistellyn näköisen ja helpottavat nurmikon leikkaamista, mutta siihen kelpaa loistavasti 2-laatuiset tuotteet.
- Mieti, miten hoidat pihasi kastelun. Etenkin kasvuvaiheessa monet kasvit tarvitsevat paljon vettä ja nykyään kesällä saattaa olla pitkiä hellekausia. Huomioi vesipisteen paikka ja hyödynnä myös sadevesi hankkimalla joku isompi saavi.
- Suojaa etenkin nuoret pensaat ja puut jäniksiltä ja peuroilta läpi vuoden.